Technologische trends bij een uitvaart

De technologie staat de laatste jaren niet stil en verandert elke dag. Hoewel het voor de buitenwereld niet zo lijkt, is de uitvaartbranche ook continu in beweging. Steeds vaker worden technologische ontwikkelingen ingezet om een uitvaart nog specialer én nog toegankelijker te maken. Dit betekent dat de uitvaartbranche mee dient te ontwikkelen met de ontwikkelingen van de technologie.

De laatste jaren zijn er enkele trends te ontdekken die de ontwikkelingen van de technologie samenbrengen met de ontwikkelingen van de uitvaartbranche. Dit zorgt ervoor dat uitvaartondernemers en andere bedrijven werkzaam in de uitvaartbranche steeds oplettender te werk moeten gaan. Nabestaanden verwachten veel meer mogelijkheden!

Live verbinding tijdens een uitvaart

De grootste trend die de afgelopen jaren zichtbaar is, is het op afstand bijwonen van een uitvaart. Door drukke agenda’s vinden mensen het steeds moeilijker een gaatje vrij te maken om daadwerkelijk bij een uitvaart aanwezig te zijn. Toch wil men dit niet missen. Om deze reden gebeurt het steeds vaker dat mensen vanaf een andere locatie de uitvaart bijwonen. Dit gebeurt door middel van een live videoverbinding. Zo kunnen zij alles van de uitvaart bijwonen, zonder hiervoor naar de locatie te komen.  

Alles is online te regelen

De rol van een uitvaartondernemer verandert continu. De grote hoeveelheid online webwinkels en online mogelijkheden hebben ook in de uitvaartbranche zijn intrede gedaan. Waar vroeger alles geregeld werd door een uitvaartondernemer, kunnen en willen nabestaanden nu veel meer zelf doen. Het verzorgen van een overledene, rouwbezoeken, rouwauto, de kist en nog veel meer dingen worden tegenwoordig veel liever door de nabestaanden zelf geregeld. De reden hiervoor is dat de nabestaanden dan veel meer zelf in de hand hebben en het de kosten kan drukken.   

Toekomstige trend: Virtuele uitvaart

Met de intrede van Virtual Reality is de stap naar het bijwonen van een uitvaart snel gemaakt. Met Virtual Reality is het mogelijk om de volledige zaal (360 graden) te zien. Op deze manier waant men zich echt bij een uitvaart. Niet alleen zal dit een handige tool worden voor mensen die niet bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn, maar ook om de uitvaart later nogmaals volledig mee te maken. Door middel van een Virtual Reality-bril kan men zich volledig afsluiten van de buitenwereld om zich helemaal op de ceremonie te storten. 

Nadelen?

De technologische trends hebben niet alleen maar voordelen. Door het mogelijk maken van het volgen van een uitvaart op afstand, zullen uitvaarten minder persoonlijk worden. Mensen zullen sneller denken: ‘Waarom zou ik vrij nemen, wanneer ik de uitvaart ook online kan volgen?’.

 

Anoek van der Leest