De uitvaart anno 2020

De traditionele formele uitvaart verliest terrein ten opzichte van de informele uitvaart. Het sombere karakter van een traditionele uitvaart maakt veelal plaats voor het vieren van het leven. Het verdriet van het overlijden, omzetten in het vieren van het leven.

Koffie met cake

Misschien wel het meest karakteristieke element van een traditionele uitvaart was het serveren van een kopje koffie of thee met een plakje cake na afloop van de uitvaart. Tegenwoordig zien we dit steeds minder. De koffie en thee maken plaats voor sapjes, fris en een alcoholische versnapering en de cake wordt veelal vervangen door een variatie van gebak of juist een hartig assortiment.

Zwarte kleding

Twintig jaar geleden was het ondenkbaar om niet in het zwart naar een uitvaart te gaan. Anno 2020 kijkt echter niemand er meer van op als dit niet het geval is. Zwarte kleding,  traditionele rouwmuziek en rituelen lijken steeds meer terrein te verliezen. Waar vroeger ‘Waarheen, waarvoor’ en ‘Afscheid nemen bestaat niet’ standaard op de afspeellijst van een uitvaart stonden, is dit nu veel uitgebreider. 

Foto’s met mooie, grappige herinneringen en het favoriete liedje van de overledene zijn belangrijker aan het worden. Een live-verbinding met familie in het buitenland wordt steeds normaler, evenals een fotograaf die de hele bijeenkomst vastlegt met foto’s en video’s.

 “Herdenk de mooie momenten, de grappige anekdotes en dat ene gekke trekje, maar geniet van de mensen die er nog wel zijn. Proost op het leven.”

Begraven vs. cremeren

Bij een traditionele uitvaart wordt er vaak gedacht aan het begraven van een overledene. Dit is echter al een lange tijd niet meer zo. Al sinds 2003 is het percentage dat gecremeerd wordt hoger dan het percentage dat begraven wordt. In de afgelopen 10 jaar is het percentage crematies zelfs van 56,94% naar 66,91% gestegen. (bron: CBS)

In de nabije toekomst komt er nog een alternatief bij: resomeren. Bij resomeren zal het lichaam ontbinden met behulp van een speciale vloeistof. Deze manier wordt momenteel onderzocht en is vooral een duurzaam alternatief van cremeren of begraven.

Alternatief vervoer

Hoewel de traditionele rouwauto nog steeds de meest populaire manier van het vervoeren van een overledene naar de uitvaart is, zijn er steeds vaker andere opties. Zo is er de rouwbus, waar de nabestaanden met de overledene naar de uitvaart worden gebracht, maar voor fanatieke truckers of motorliefhebbers zijn er tegenwoordig ook rouwtrucks en rouwmotoren te regelen.

Stefan Breuer