Het effect van het coronavirus op de uitvaartbranche

Het coronavirus heeft een grote impact op de hele wereld. De maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen hebben een groot effect op de dagelijkse bezigheden. Mensen moeten thuis werken, grote evenementen worden afgelast en er wordt dringend verzocht een afstand van minstens anderhalve meter te houden. Premier Rutte heeft zelfs persoonlijk het volk toegesproken, het dateert alweer van december 1973 dat een premier van Nederland de bevolking toesprak, destijds was het premier den Uyl die de bevolking toesprak aangaande de oliecrisis. Forse maatregelen worden genomen om het coronavirus tegen te gaan. Maar welke gevolgen heeft het coronavirus voor een uitvaart?

Geen handen schudden

Condoleren gaat normaal gesproken gepaard met het schudden van handen. Het advies om geen handen meer te schudden resulteert in alternatieven manieren om nabestaanden te condoleren. Dit kan bijvoorbeeld door uw hand op uw hart te leggen en de condoleance uit te spreken. Een andere wijze kan het namasté-gebaar zijn. Door uw beide handen plat tegen elkaar aan te houden en een lichte buiging te maken, maakt u uw medeleven kenbaar.

Aanwezigen bij een begrafenis of crematie

De overheid adviseert alleen eerste graad bloed- en aanverwanten te verwelkomen op een begrafenis of crematie. Hierbij zal het dan gaan om ouders, kinderen, ouders van de partner en de partner van de kinderen. Of dit advies volledig gevolgd zal worden, zal per uitvaartondernemer kunnen verschillen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er geen eerste graad bloed- en/of aanverwanten meer in leven zijn of dat de voorkeur gegeven wordt aan hele goede, belangrijke vrienden.

LI uitvaart.jpg

Maximaal 30 personen

In navolging van eerder genomen maatregelen heeft het RIVM de maatregel genomen dat er niet meer dan 30 personen aanwezig mogen zijn en dat er geen catering aanwezig is. Ook zullen de aanwezigen minstens anderhalve meter afstand van elkaar moeten nemen. 

Repatriëring

Voor overledenen die begraven willen worden in het buitenland is het effect van het coronavirus nog groter. Nu door bijvoorbeeld Turkije en Marokko het luchtruim is gesloten kunnen moslims die hun familieleden in het land van herkomst willen begraven niet daarheen gevlogen worden. Aangezien de wet voorstelt dat men binnen zes dagen begraven dient te worden, zullen de overledenen in Nederland begraven moeten worden. Door een schaarste aan islamitische begraafplaatsen in Nederland is het nog maar de vraag of dit ook op een islamitische begraafplaats kan.

Stefan Breuer